Vad är magnetfiske?

Vid magnetfiske fiskar man inte efter fisk, utan efter metallskrot. En mycket kraftfull magnet och ett rep används vid magnetfiskee. Målet är att hitta föremål som har kastats eller förlorats i vattnet, det kan vara allt från metallskrot och cyklar till historiska föremål eller möjliga skatter.

Magnetfiske är en relativt ny hobby i Sverige som har blivit mycket populär och fortsätter att växa i snabbt takt, både i Sverige och runt om i världen. Kanske har du själv sett folk stå vid en bro med en hög metallskot och undrat vad de håller på med?

Allt fler upptäcker nöjet i magnetfiske och tycker att det är spännande att leta efter skatter på botten. Man aldrig vet vad som kan fastna på magneten. Många magnetfiskare tycker dessutom att det känns bra att rensa våra vattendrag på skrot. Magnetfiske är med andra ord en aktivitet som kombinerar både nöje samtidigt som det är en god insats för miljön.

Allt som krävs för att börja magnetfiska är en stark magnet och ett rep. Om du redan nu vill läsa om de bästa magneterna, kan du kolla in vår artikel De bästa magneterna till magnetfiske.

Den här artikeln kommer att lära dig allt du behöver veta om hur du kommer igång med denna fascinerande hobby. Välkommen till magnetfiskevärlden!

Vad innebär det att magnetfiska?

Neodymmagnet

Magnetfiske innebär att man fiskar efter metalliska föremål i vattendrag med en stark magnet, en så kallad neodymmagnet. Det kallas ibland också för supermagnet eller rare earth magnet. En neodymmagnet är mycket kraftfull, det är den starkaste typen av permanentmagnet som finns.

En neodymmagnet är gjord av neodym, järn och bor. Som tidigare nämnt så är dessa mycket kraftfulla och ska hanteras med försiktighet. Man kan skada sig om man blir klämd mellan ett föremål och ett neodymmagnet. Neodymmagneter som används vid magnetfiske finns i olika dragningskraft, alltså hur många kilo magneten orkar dra. Kom ihåg att ju högre dragningskraft en magnet har, desto större blir skadan om man blir klämd.

Läs hela vår artikel om neodymmagneter Vad är en neodymmagnet?

Ferritmagnet

Det finns en annan typ av magnet som är besläktad med neodymmagneten som heter ferritmagnet. Kylskåpsmagneter är ofta gjorda av ferrit. Denna typ av magnet är billiga än neodymmagneter, men den är gjord av ett keramiskt material och är mindre kraftfull i jämförelse med neodymmagneten. De är inte lika tåliga för stötar och slag, vilket gör att de inte lämpar sig för magnetfiske.

Hur kommer man igång med magnetfiske?

Allt som du behöver för att börja magnetfiska är en stark magnet, ett rep och en hink att samla småskrot i. Om du inte tycker om att bli blöt och skitig om händerna, så är ett par vattentäta handskar en god investering. Handskarna skyddar också mot att skära upp händerna på vassa föremål.

Läs gärna vår artikel om De bästa handskarna för magnetfiske.

Vi rekommenderar att du införskaffar dig följande prylar för att börja magnetfiska:

  • En stark magnet som har minst 200 kg i dragkraft. Om magneten ska användas av ett barn så går det bra med en lägre dragningskraft till en början.
  • En rejäl hink eller annan djup behållare för att samla de föremål som du hittar under magnetfisket. Hinken är också användbar till att bära magneten och repet i.

Varför ska man ha en så stark magnet?

Det kan låta mycket att börja med en magnet som har en dragningskraft på minst 200 kg, magnetens dragningskraft är dock uppmätt på en plan metallisk yta. Så ser det sällan ut i verkligheten vid magnetfiske då är föremålen ofta rostiga och inte plana, vilket gör det svårare för magneten att fästa och därför krävs en stark magnet.

Vill du ha tips på de bästa magneterna för magnetfiske? Kolla in vår artikel De bästa magneterna till magnetfiske.

Lagar, regler och tillstånd vid magnetfiske

Magnetfiske är inte olagligt, då det inte förekommer i någon lagstiftning än så länge. Eftersom det ännu finns få bestämmelser att förhålla sig till så kommer man långt med sunt förnuft. Ta ansvar för skrotet som du får upp och visa hänsyn till omgivningen när du magnetfiskar.

Du får magnetfiska på platser så länge de inte är skyddade på grund av naturen, kulturmiljön eller lokala föreskrifter. Det bästa är att kolla med kommunen eller Länsstyrelsen på den plats du har tänkt magnetfiska innan du ger dig ut. Passa också på att fråga om de kan hjälpa dig att forsla bort skrotet. Om de inte kan hjälpa till med detta är det ditt ansvar som magnetfiskare att ta hand om skrotet.

Vill du läsa mer om regler vid magnetfiske? Läs då hela vår artikel om Regler vid magnetfiske.

Fynd vid magnetfiske

Vanliga fynd vid magnetfiske är:

  • cyklar
  • armeringsjärn
  • kundvagnar
  • fiskedrag
  • bestick
  • allt som är metalliskt kan fastna på magneten!

Några av de konstigaste fynden jag själv har fått upp är en brandsläckare, en moppe och en bilstereo. Det händer ganska ofta att föremålet man får upp är så rostigt att det är svårt att avgöra vad det är. Ett tips är då att försöka få bort rosten genom att slå föremålet försiktigt mot marken, då brukar den yttersta rosten släppa och det är lättare att se vad man har fått upp.

Rengöra magneten

För att behålla din magnet i bästa skick bör du rengöra den efter varje användning. Torka av den värsta smutsen och se till att magneten får torka ordentligt för att undvika rost. En plastskrapa eller ett gammalt betalkort kan användas för att skrapa av smutsen från magneten.

Förr eller senare kommer rosten att komma då ramen runt magneten är gjord av stål, men om du tar hand om magneten fördröjer du uppkomsten av rost.

Läs hela vår artikel om Underhåll och rengöring av magneter.

Tips vid magnetfiske

Att magnetfiska kan vara kul, men det kan vara bra att få några tips innan du börjar! Här kommer några användbara tips:

1. Dokumentera din magnetfiskefångst

Om du hittar ett intressant föremål när du magnetfiskar, försök att se vad det är eller skriv ner var och när du hittade det. För gärna en loggbok, så att du kan gå tillbaka i dina anteckningar och se var du fiskade upp vad. På detta sätt kommer du upptäcka vilka platser som är bra för magnetfiske och det är också roligt att dokumentera sin magnetfiskefångst.

Ifall du inte lyckas fiska upp det som du har på magneten, så kan du alltid gå tillbaka i dina anteckningar och se var du ska magnetfiska. Nästa gång kanske du får upp den där grejen som var för tung sist! Ju mer information du har om dina magnetfiskefynd, desto bättre!

2. Visa hänsyn

Se till att det inte finns några människor i vattnet innan du börjar magnetfiska och visa hänsyn mot förbipasserande. Kolla med kommunen innan du magnetfiskar att det inte råder några lokala bestämmelser just där du har tänkt att magnetfiska. Glöm inte heller att ta ansvar för skrotet du får upp.

3. Var försiktig

Ha koll på din omgivning under magnetfisket, så att det inte är något metalliskt som du riskerar att fastna i när du ska kasta i din magnet i vattnet. Det är lätt fastna med magneten. Har du en stark magnet kan det vara näst intill omöjligt att få bort den!

Vill du ha fler tips innan du ger dig ut för att magnetfiska? Vi har skrivit en hel artikel med användbara tips, Tips när du magnetfiskar.

Läs också:
Bästa magneterna för magnetfiske
Bästa handskarna för magnetfiske

Lämna en kommentar