Är magnetfiske farligt?

Huruvida magnetfiske är farligt eller inte beror på. Med rätt kunskap och utrustning minskar iallafall risken för skador på dig själv eller någon annan.

Läs gärna tipsen nedan för att få lite mer kött på benen innan du börjar med magnetfiske, så du lär dig hur du kan undvika skador. I denna artikel går vi igenom risker vid magnetfiske och säkerhetsaspekter du bör ha i åtanke.

1. Förvaring av magneten

Magneter som används vid magnetfiske är extremt kraftfulla och bara det i sig innebär en risk för klämskador. Vi har sett flera exempel på magnetfiskare som har skadat sig när de råkat få fingrarna mellan två magneter eller mellan magneten och ett annat metalliskt föremål.

Därför är det av största vikt att ha koll på sin magnet både hemma och när du är ute och magnetfiskar. Se till att hålla avstånd till andra magneter och metalliska föremål. Hemma bör du förvara magneten på ett sådant sätt att det inte finns någon risk att den kan slå ihop med något. Du kan exempelvis använda kartonglådan som magneten kom i eller köpa en förvaringslåda.

Förvaringslåda som fungerar bra till magnetfiske


Denna förvaringslåda är egentligen avsedd för kamerautrustning, men den fungerar utmärkt för att förvara magneter i eftersom den är fodrad med skum. Skummet skär du själv till, så din magnet passar i väskan. Väskan finns i flera olika storlekar.

2. Farliga fynd

Det inte är helt ovanligt att magnetfiskare fiskar upp farliga föremål. Det kan vara svårt att se vad det är du får upp eftersom det ofta är täckt av rost, men är du det minsta osäker och misstänker att du fått upp ett farligt föremål ska du ringa till polisen.

Det är bättre att ringa en gång för mycket. Explosiva föremål som har legat länge i vattnet är inte pålitliga och inget vi magnetfiskare ska hantera.

3. Skärsår

Att investera i ett par bra handskar som fungerar till magnetfiske är viktigt av flera anledningar. Dels är det skönt att slippa bli blöt och skitig, men det skyddar också mot skärsår från rostiga föremål. Föremål som har legat länge i vattnet får ofta vassa kanter som är lätta att skära sig på.

Gör det till en vana att ha med dig första hjälpen när du magnetfiskar, så du kan tvätta och plåstra om eventuella sår. Tänk också på att om du skär dig på ett rostigt föremål kan du behöva kolla upp om du behöver ta en stelkrampsspruta.

Läs gärna vår artikel om De bästa handskarna för magnetfiske.

handskar-for-magnetfiske
Handskar till magnetfiske

4. Drunkningsrisk

Magnetfiske är en aktivitet som utförs vid vatten och som du säkert förstår så är det en risk med att vara nära vattnet. Det är ändå värt att nämna i sammanhanget för vi har själva har varit nära på att trilla i flera gånger när vi har magnetfiskat.

Det har varit i situationer när vi har försökt att dra upp tunga föremål och då har magneten lossnat från föremålet vilket har lett till att man ramlar. Det bästa tipset är att ha detta i åtanke och gärna stå bakom ett staket när du magnetfiskar.

*Disclaimer. Innehåller samarbetslänkar till bl.a. Amazon.

Lämna en kommentar